Всички седем пострадали при инцидента на магистрала Струма са в стабилно

...
Всички седем пострадали при инцидента на магистрала Струма са в стабилно
Коментари Харесай

Всички пострадали от инцидента на АМ Струма са в стабилно състояние

Всички седем потърпевши при случая на автомагистрала " Струма "  са в устойчиво положение и няма заплаха за живота им, обясниха на брифинг лекарите от болница " Пирогов ". 

" Извършени са нужните незабавни оперативни интервенции. Вчера са направени две интервенции. Единият опериран пациент беше с фрактура на подбедрицата. Една от потърпевшите беше оперирана поради счупената колянна става. Пациентите изкараха умерено нощта ", изясни доктор Мая Аргирова, шеф на Клиниката по изгаряние и пластична хирургия. По думите й, положението им се прави оценка като положително. 

Днес предстоят още две интервенции на двама от потърпевшите. Един от пациентите е с надълбоко изгаряне на двете ръце, което би трябвало да бъде оперирано и едно момиче, чието дясно коляно би трябвало да се оперира.  

Шест души са в Клиниката по изгаряния, а един - в Клиниката по травматологията. С потърпевшите работят психолози. Единия от пациентите е тежък душевен потрес. Двама от пациентите са съумели да се видят с околните си. Ще се обмисли тези, които са постоянни и има опция, да си отидат в околните дни. Предстои да бъде взето такова решение, стана ясно на брифинга пред " Пирогов ". 

Припомняме, че при пътен случай с рейс на автомагистрала " Струма " на 23 ноември починаха 45 души, а седем пострадаха тежко и бяха откарани в столичната болница за незабавна помощ " Пирогов ". Туристическият рейс с регистрация в Скопие, пътуващ от Турция към Северна Македония катастрофира и се възпламени на автомагистралата край пернишкото с. Боснек. Предстои да бъдат разпознати телата с биологичен материал от околните. Разследващите би трябвало да открият аргументите за жестоката трагeдия като главните версии към този момент са две - човешка неточност и техническа нередовност. 

В памет на починалите при пожара в Дома за възрастни хора в село Рояк и на жертвите от тежката злополука на автомагистрала " Струма " България разгласи днешният 24 ноември за Ден на печал. През целия ден националните знамена на всички държавни институции ще бъдат свалени на половина. Последният път, когато България е била в печал, е на 27 август 2018 година в памет на 20 починали в тежката злополука с рейс край Своге на 25 август. 

Трима правосъдни лекари от Института за правосъдна медицина в Скопие се чака да се включат през днешния ден в експертния екип в София, който ще извърши аутопсия и идентификация на телата на починалите хора в злополуката на Автомагистрала " Струма ", съобщи организация МИА.  " Те към този момент са пристигнали в София за да оказват помощ за по-бързото довеждане докрай на аутопсиите. Извършена е нужната за това процедура - изпращане на публична нота за ангажирането на медиците до прокуратурата в София. Предстои прокуратурата да утвърди включването на македонските специалисти в процеса на идентификация ", заяви външният министър на Северна Македония Буяр Османи късно нощес на взаимна конференция с министрите на вътрешните работи Оливер Спасовски и на превоза Благой Бочварски. 

Междувременно, министерството на превоза на Северна Македония стартира процедура по лишаване на лиценза на автопревозвача " Беса Транс ", в чийто рейс починаха 45 души на Автомагистрала " Струма ". " Превозвачът правил интернационален транспорт без съответният рейс да е имал лиценз. Изгорелият рейс не е бил регистриран от страна на превозвача според член 11, алинея 5 от закона за пътнически транспорт и рейсът не попада в електронната база данни на министерството на превоза и известията ", сподели отрасловият министър Благой Бочварски, представен от организация МИА.

Участъкът на автомагистрала " Струма ", на който стана нещастието с рейса, остава лимитирано в посока Дупница. Въведен е обходен маршрут п.в. Даскалово - Перник - Радомир - п.в. Долна Диканя. Предстои екипи на Агенция " Пътна инфраструктура " да обработят местопроизшествието с пяна и пясък. 

" За да се движи рейсът на територията на България и Турция, водачът е показал някакви документи. При влизане в страната граничните управляващи ревизират всички документи на транспортните средства и водачите. Лицензът е измежду тях, тъй че документ е бил показан. Дали той е бил същински, дали е бил за това транспортно средството, това ще се обяснява ", коментира в ефира на Нова телевизия шефът на Изпълнителната организация " Автомобилна администрация "  Бойко Рановски. 

По думите му, времето от влизането на рейса в България до мястото на случая е към 5 часа. " Това за изминаване на 300-320 км е обикновено. Трябва да се обясни кои са местата и точните часове, в които е спирал и почивал, с цел да стане ясно дали се е придвижвал със допустимата скорост за България ", уточни Рановски.

В страната са регистрирани и други тежки произшествия с рейсове, само че не в подобен мащаб, демонстрират данните от " Справочна информация " на Българска телеграфна агенция.
На 25 август 2018 година става тежка злополука в Искърското дефиле. Автобусът излиза отвън пътното платно, прекатурва се и пада на площадка под равнището на пътя. Загиват 17 от 34 пасажери.На 28 май 2009 година, до местността " Бакаджика " край Ямбол, рейс " Чавдар " се блъска в дърво и се прекатурва. На мястото е имало хора, пристигнали за събора там във връзка на Спасовден. Автобусът не съумява да спре на слизане от връх Бакаджик и опустошава изкачващите се хора. Загиват 17 души.Осемнайсет души умират при злополуката на 7 декември 2006 година край гр. Бяла, Русенско. Тогава катастрофират рейс от градския превоз и камион при излизането му на основния път Русе-София. При конфликта рейсът пада в река Янтра.На 7 април 1993 година, на моста на река Янтра край Бяла, става друго тежко пътнотранспортно произшествие. Пътуващият директно от Букурещ за Истанбул рейс на турската компания " Али Баба " е застигнат от тежкотоварен автомобил " Шкода-Европа " с ремарке. В момента на изпреварване против камиона се задава различен рейс - " Чавдар ". Камионът притиска с ремаркето турския рейс, който, през перилата на моста, полита от към 20 метра и в реката на тавана си. В рейса има 46 души - 43-ма пасажери, от които 40 румънци и трима жители от Оперативно-наблюдателно дело, трима турци - водачи и лидер на групата туристи. Загиват 29 души.На същото място, единствено след пет часа, става втора злополука - с крана, опитващ се да изтегли от реката останките на смазания рейс. Турският тир не се подчинява на сигнализацията на полицията да спре и с огромна скорост връхлита върху товароподемното оборудване. Тежко ранен е кранистът.През 1979 година, на 29 юли, на така наречен Гълъбовски прелез, на три километра от Симеоновград, трен връхлита върху рейс " Чавдар ". Изгарят 18 души. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР